Unele trăsături de personalitate par a fi legate de tulburări cognitive mai târziu în viață, conform cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
18 04. 2022

Având trăsături specifice de personalitate ar putea fi conectat la riscul nostru de a dezvolta probleme cognitive mai târziu în viață, sugerează noi cercetări. Acest lucru, la rândul său, ar putea indica modalități mai bune de a trata probleme precum demența.

Un total de 1.954 de voluntari fără un diagnostic oficial de demență au luat parte la un studiu, completând chestionare de personalitate care au fost verificate cu înregistrările lor de sănătate și cu orice probleme cognitive, pe măsură ce îmbătrâneau. Destul de curios, oamenii organizați și autodisciplinați păreau mai puțin susceptibili de a dezvolta deficiențe cognitive ușoare, în timp ce oamenii nevrotici erau mai predispuși la asta.

Deoarece acesta a fost un studiu corelațional, nu este clar dacă există aspecte fundamentale ale biologiei care stau la baza legăturii, dar cercetătorii au suspiciunile lor.

„Trăsăturile de personalitate reflectă modele de gândire și comportament relativ durabile, care pot afecta cumulativ implicarea în comportamente și modele de gândire sănătoase și nesănătoase de-a lungul vieții”, spune psihologul Tomiko Yoneda, de la Universitatea Victoria din Canada.

„Acumularea de experiențe pe tot parcursul vieții poate contribui apoi la susceptibilitatea anumitor boli sau tulburări, cum ar fi deficiența cognitivă ușoară, sau poate contribui la diferențele individuale în capacitatea de a rezista schimbărilor neurologice legate de vârstă”, adaugă acesta.

Trăsăturile de personalitate sunt de obicei împărțite în așa-numitele „Cinci Mari”, care sunt amabilitatea, deschiderea către experiență, conștiinciozitatea, nevroticismul și extraversia. Acest studiu special le-a examinat pe ultimele trei.

Conștiința acoperă trăsături, inclusiv a fi responsabil, a fi bine organizat, a munci din greu și a fi orientat către obiective. Cei care au obținut un punctaj ridicat pentru conștiinciozitate pe o scară de la 0 la 48 au fost mai puțin probabil să dezvolte deficiențe – o creștere de 6 puncte pe scară a fost asociată cu un risc cu 22% mai mic.

Cei care nu obțin scoruri ridicate pentru nevroticism tind să fie mai stabili din punct de vedere emoțional și mai puțin susceptibili de a experimenta depresie, anxietate și îndoială de sine. Un scor scăzut de nevrotism corespunde unui risc mai scăzut de afectare cognitivă mai târziu în viață, cu încă 7 puncte pe scala de nevrotism (0-48) echivalent cu un risc crescut cu 12%.

Există o legătură între unele trăsături de personalitate și demență

Nu s-a găsit nicio legătură între extraversie și riscul de afectare – deși extravertiții au avut tendința de a menține funcționarea cognitivă normală pentru mai mult timp în viața lor când au fost prezente și conștiinciozitate ridicată sau nevrotism scăzut. Extraversia implică trăsături precum asertivitatea, entuziasmul pentru interacțiunea socială și direcționarea energiei către oameni.

„Analizele au arătat că toate cele trei trăsături de personalitate sunt asociate cu o durată de sănătate cognitivă nedeteriorată într-o anumită măsură, în special pentru femeile participante, dar că trăsăturile de personalitate nu sunt asociate cu longevitatea totală”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Echipa nu a găsit nicio legătură între trăsăturile de personalitate și speranța de viață, nici studiul nu sugerează că aceste caracteristici sunt cauza deteriorării cognitive – doar că pare să existe un fel de relație, una care merită investigată în studiile viitoare. Descoperiri similare au mai fost raportate de cercetători, dar există încă multă incertitudine cu privire la modul în care aceste trăsături de personalitate contează, în ceea ce privește momentul problemelor cognitive și câți ani le-ar putea întârzia anumite caracteristici.

În timp ce acest studiu a folosit aproape două mii de persoane ca dimensiune a eșantionului, a fost dominat de albi (87%) și femei (74% dintre participanți). Studiile efectuate în viitor ar putea îmbunătăți aceste constatări, analizând grupuri de participanți mai diverși.

„Aceste descoperiri oferă o nouă înțelegere a asociațiilor simultane dintre trăsăturile de personalitate și tranzițiile dintre categoriile de status cognitiv și moarte, precum și durata sănătății cognitive și longevitatea totală”, scriu cercetătorii.